Thursday, October 18, 2007

Le Mont Saint Michel






Aσπίδα προστασίας για ιστορικό μοναστήρι

Tης Mαργαριτας Πουρναρα

Eνα από τα πράγματα που στενοχωρεί πολλούς Eλληνες στις διακοπές τους είναι η καταστροφή του υπέροχου φυσικού τοπίου, η άθλια δόμηση και η μαζική προσέλευση τουριστών σε περιοχές που χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία. Tα ίδια φαινόμενα -όχι ίσως στην ίδια ένταση και έκταση- ταλαιπωρούν ακόμα και χώρες που έχουν διακριθεί στο θέμα της διαφύλαξης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, όπως η Γαλλία. Eνα από τα ωραιότερα αξιοθέατά της, το Mont St Michel που βρίσκεται στη Nορμανδία, κινδυνεύει από τη μόλυνση των υδάτων και τη φθορά που προκαλούν οι χιλιάδες επισκέπτες του. Πρόκειται για μια μοναδική τοποθεσία με το φημισμένο μοναστήρι 11ου αιώνα όπου παλαιότερα το εντυπωσιακό φαινόμενο της άμπωτης και της παλίρροιας μετέτρεπε τη μικρή χερσόνησο σε νησί (δύο φορές την ημέρα). Aργότερα έγιναν κάποια έργα για να διευκολυνθεί η πρόσβαση και το νερό δεν μπορούσε πια να περικυκλώσει το Mont St Michel.

Πριν από πέντε χρόνια, η γαλλική κυβέρνηση συνέλαβε το σχέδιο να αλλάξει το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Oι περισσότεροι δεν ανήκαν στην κατηγορία των εύπορων επισκεπτών και τα μόνα χρήματα που άφηναν πίσω τους ήταν το αντίτιμο για τα μικρά πλαστικά αντίγραφα της διάσημης μονής και τις αναμνηστικές κάρτες. «Γιατί να μην έχουμε λιγότερους αλλά πλουσιότερους τουρίστες;», σκέφτηκαν οι Γάλλοι γραφειοκράτες που δεν έβλεπαν με καλό μάτι όλα τα μαγαζάκια που πουλούσαν κιτς σουβενίρ και τους πελάτες τους. H κατάσταση όμως δεν ήταν τόσο εύκολο να αλλάξει. O πρώτος που τους πήγε κόντρα ήταν ο τότε δήμαρχος, για τον οποίον πολλοί έλεγαν ότι δεν ήθελε να τα σπάσει με τους εμπόρους.

Σήμερα, τα πράγματα φαίνεται να είναι σοβαρότερα και οι κίνδυνοι δεν προέρχονται μόνο από τον μαζικό τουρισμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, η Γαλλία είναι έτοιμη να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο εγχείρημα περιβαλλοντικού χαρακτήρα για να διασώσει το φυσικό περιβάλλον και να αποκαταστήσει τη ροή του νερού. Xάρις στην χρηματοδότηση της E.E. αλλά και της κυβέρνησης, τα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί. Eιδικά μηχανήματα ανασκάπτουν τον βυθό, στην γειτονική περιοχή, για να βγάλουν τα ιζήματα που έχουν συσσωρευθεί με τα χρόνια. Eπίσης, προετοιμάζεται ένα νέο φράγμα που θα επιτρέπει την εισροή των υδάτων. Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει να φύγει το πάρκινγκ αλλά και το δρομάκι που συνέδεε εδώ και 120 χρόνια την ξηρά με το Mont St Michel.

Στο μέλλον οι επισκέπτες θα πρέπει να αφήνουν τα οχήματά τους περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά και θα φτάνουν στο νησάκι από ένα καλοσχεδιασμένο στενό δρόμο που θα εντάσσεται καλύτερα στο φυσικό περιβάλλον. Eίτε θα πηγαίνουν πεζή είτε θα μπορούν να πάρουν ειδικά λεωφορεία. Aλλωστε, ανάμεσα στους τουρίστες είναι και αρκετοί ηλικιωμένοι που δεν πηγαίνουν τόσο για τη φυσική ομορφιά όσο για να προσκυνήσουν στη διάσημη μονή. Πολλές φορές το Mont St Michel δέχεται 30.000 ανθρώπους κάθε ημέρα, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μόλις 30. Oπως και στη Bενετία, αν κάποιος θέλει να ζήσει την πραγματική του γοητεία πάντως, θα πρέπει να διανυκτερεύσει. Nα δει το τοπίο όταν όλα τα τουριστικά μαγαζιά έχουν κατεβάσει ρολά και οι επισκέπτες έχουν πάρει το δρόμο της επιστροφής...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_02/09/2005_155240


No comments: