Saturday, January 26, 2008

Η φάλαινα στο πιάτο σας ;

Σε όλο τον κόσμο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αλλά και κυβερνήσεις προτρέπουν την Ιαπωνία να σταματήσει τις φαλαινοθηρικές δραστηριότητες στο καταφύγιο του Νότιου Ωκεανού. Στην Ιαπωνία, παρόλα αυτά, υπάρχουν αποδείξεις για την κατασκευή ενός νέου φαλαινοθηρικού πλοίου - εργοστασίου, που θα επιτείνει την φαλαινοθηρία για πολλές ακόμα δεκαετίες.

Ας υποθέσουμε ότι στα συμφέροντα της Ιαπωνίας είναι να κατασκευαστεί ένα νέο πλοίο - εργοστάσιο, που θα αντικαταστήσει το παλιό Nisshin Maru, το οποίο πέρσι έπιασε φωτιά και είναι πλέον 20 ετών. Η εφημερίδα Suisan Keizai (μια ειδική έκδοση για την Βιομηχανία Αλιείας) αποκάλυψε φέτος ότι:

"...επειδή το Nisshin Maru είναι πλέον παλιό και δεν ανταποκρίνεται στις εκτεταμένες ανάγκες της νέας έρευνας για τις φάλαινες, υπάρχουν κάποιοι που ζητούν την ναυπήγηση ενός νέου πλοίου... το πλοίο - εργοστάσιο, Nisshin Maru, έχει ξαναπιάσει φωτιά στο παρελθόν. Και στις δύο περιπτώσεις , τα αίτια των πυρκαγιών δεν διευκρινίστηκαν..." (μεταφρασμένο από την Greenpeace)

Αυτοί που ζητούν την κατασκευή του νέου πλοίου, πιθανόν να είναι και οι μοναδικοί που επωφελούνται από την φαλαινοθηρία: ένα μάτσο γραφειοκράτες οι οποίοι αναλώνουν το δημόσιο χρήμα σε ένα φαλαινοθηρικό πρόγραμμα που δεν προσφέρει επιστημονικές πληροφορίες, ενώ ταυτόχρονα το κρέας της φάλαινας παραμένει απούλητο και στα αζήτητα σε αποθήκες.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας (Japanese Fisheries Agency, JFA) παραμένει ακατανόητα σιωπηλή στην προοπτική της σπατάλης δισεκατομμυρίων δημόσιου χρήματος για την κατασκευή ενός νέου πλοίου - εργοστασίου. Πρόσφατη έρευνα αγοράς, έδειξε ότι οι νέοι στην Ιαπωνία εξακολουθούν να μην καταναλώνουν κρέας φάλαινας.

Η JFA αλλά και οι γραφειοκράτες που επωφελούνται από τη φαλαινοθηρία, ελπίζουν χωρίς αμφιβολία το σχέδιο να παραμείνει κρυφό, μέχρι την στιγμή που δεν θα είναι δυνατόν πια να ακυρωθεί.

Πώς μπορούμε να το σταματήσουμε;

http://www.greenpeace.org/greece/news/new-whaling-ship

No comments: